Ahşap ev üretiminde kullanılan ağaç türleri, dayanıklılıkları, estetikleri ve işlenebilirlikleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşte ahşap ev üretiminde sıkça kullanılan bazı ağaç türleri:
- Ladin: Dayanıklılığı ve işlenebilirliği nedeniyle ahşap ev yapımında sıkça tercih edilir. Aynı zamanda hoş renk tonlarına sahip olduğu için estetik açıdan da popülerdir.
- Sedir: Sedir ağacı, güzel desenleri ve hoş kokusuyla dikkat çeker. Ahşap ev yapımında kullanıldığında kaliteli bir sonuç elde edilir.
- Karaçam: Dayanıklı ve sağlam bir ağaç türüdür. Sıkça dış cephe kaplamalarında ve iskelet yapısında tercih edilir.
- Meşe: Hem dayanıklılığı hem de görsel cazibesi nedeniyle ahşap ev yapımında kullanılır. Özellikle iç mekanlarda mobilya yapımında da tercih edilir.
- Çam: Hızlı büyüme özelliği nedeniyle çam ağacı, uygun maliyetli bir seçenek olabilir. Ahşap evlerde yapı elemanları veya iç dekorasyon unsurları olarak kullanılabilir.
- Kızılağaç: Yüksek dayanıklılığı sayesinde dış cephe kaplamalarında kullanılır. Aynı zamanda çürümeye karşı direnciyle bilinir.
- Kavak: Hızlı büyüme yeteneği ve hafif yapısı nedeniyle iç mekanlarda kullanılabilir. Mobilya yapımında veya kaplama işlerinde tercih edilebilir.
- Diğer Yumuşak ve Sert Ağaçlar: Çam, köknar, akçaağaç gibi başka türler de ahşap ev yapımında kullanılabilir. Seçim, projenin ihtiyaçlarına ve bölgenin iklim koşullarına göre yapılmalıdır.
Ağaç türü seçerken dayanıklılık, işlenebilirlik, fiyat ve bölgenin iklim koşulları gibi faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca, sürdürülebilir ahşap kullanımı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Sibirya Karaçam'ı
Angara Nehri havzasında Sibirya’da yaygın olan özel bir ağaç türü. Elit kökenli, benzersiz doğal özellikler, karakteristik renk ve yüksek mukavemet, Angarsk ahşabı dünyaca ünlü bir Sibirya markası ve ondan yapılan evler – prestijli bir satın alma. Bu güzel ve çevre dostu ahşap, hem burada hem de yurtdışında ağırlığınca altın değerinde.
Angara çamının ahşabı, tüm İskoç çamı ekotipleri arasında en yoğun olanlardan biri olan sert ve ince tabakalıdır. Yıllık halkaları uzun kışlar ve kısa yaz dönemlerinde oluşur. Yüksek mekanik mukavemete ve düşük ısı iletkenliğine sahiptir. Düşük ısı iletkenliği çam evlerini çok sıcak yapar. Ahşabın yapısı, halkaların yüksek yoğunluğu nedeniyle daha homojendir.
Angarsk çamından yapıştırılmış lamine ahşaptan yapılmış bir ev, 100 yıla kadar hizmet olarak sınıflandırılır.Angarsk çam ağacının plastikliği vardır, bu da sıcaklık ve nem seviyelerinde ani değişikliklere dayanmasına izin verir – çatlamaz. Angarsk ahşabının yoğunluğu, sıradan çam veya ladin ağacından bir buçuk kat daha yüksek olan 540 kg/m3’tür.
SİBİRYA SARIÇAMI
Teknik özellikler açısından, karaçam ağacı, diğer tüm iğne yapraklı türlerin ağacından üstündür. Yüksek mekanik özelliklerde farklılık gösterir, biraz çürümeye maruz kalır. Çok sert, taze kesilmiş, suda batıyor. Suda iyi korunur ve hidrolik yapılarda, gemi yapımında kullanılır.
Karaçam ağacının nem emilimi ve su emilimi, yoğunluğu nedeniyle çamdan önemli ölçüde daha düşüktür. Koruyucu kaplamalar kullanıldığında, bundan yapılan ürünler çalışma sırasında nem içeriğini pratik olarak değiştirmez.Üretimde kullanılan her ağaç en az 70 yaşındadır, bu da yalnızca yenilenebilir odun hasat edildiği anlamına gelir.
Karaçam yatıştırıcı bir ağaçtır. Özellikle melankoli ve depresyon nöbetlerinin eşlik ettiği sinir bozukluklarını iyileştirir. Karaçamın tıbbi özellikleri biyolojik olarak aktif maddeler tarafından belirlenir – özellikle stres, kirli ortam ve radyasyon koşulları altında vücudun yaşlanma ve çeşitli hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan antioksidanlar.
SARIÇAM
Sarıçam, genç yaşlarda uca doğru kısalan dallar oluşturarak gittikçe daralan bir tepe geliştirir. Belirli yaştan sonra ( çoğunlukla 100 – 120 yıl ), tepe ucu da genişleyerek sıklaşır ve artık genişleme yeteneğini yitirir.
Sarıçam, Ladin ve Göknar kadar düz ve dolgun gövdeler yapmayan bir tür olarak tanınırsa da gerek İskandinav ülkelerinde, gerekse Türkiye’de düz, dolgun, budaksız, uzun ve kaliteli gövdeler oluşturur.Yetişme ortamlarına göre 20-40 metre boy, 70-80 cm. çap ve çoğunlukla 100 – 120 yıl idare müddeti vardır.
İğne yaprakların boyları yetişme yerlerine göre 3-8 cm. kısa sürgünlerde ikişer adet, sert, mavimsi yeşil renkte, uçları sivri, batıcı ve ince dişlidir. Ortalarından hemen dikkat çekecek biçimde kıvrıktır. Reçine kanalları marjinaldir.ürkiye’de en değerli odun ürünü veren Sarıçam’lar Sinop Ayancık yöreleri ile Boyabat Göktepe ormanları, Eskişehir Çatacık ormanlarındaki uzun ve düzgün gövdeli, sivri tepeli sarıçamlardır.
LADİN AĞACI
Ladin ağacı, daha çok Kuzey Yarım Küre’nin ılıman bölgelerinde yetişen bir ağaç türüdür. Ülkemizde ise Ladin ağacının yetiştirilmesi için en uygun olan bölge Doğu Karadeniz Bölgesi’dir. Başka ağaçlarla bir araya gelerek orman olma özelliği bulunur. Görsel açıdan çok zengin ve güzel bir ağaç türüdür.
Ladin ağacının çok derine inmeyen kökleri ve yüzeyde yayvan bir görüntü oluşmasını sağlar. Aynı zamanda derin köklere sahip olmadığı için şiddetli rüzgarlara karşı da oldukça dayanıksızdır. Bu ağaçların ortalama yaşama süreleri ise, 400 yıl kadardır. Lafin ağacının düzgün gövdesi vardır. Alacalı bir renge sahip olan ladin ağacı, köknar ağacından çok daha kullanışlı ve dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bu ağaç türü, özellikle de dağlık yerlerin denize bakan yerlerinde yetişir. Aynı zamanda mobilyacılık sektöründe de Ladin ağacı sıkça kullanılır. Bu ağaç nemli toprakları sever.